
Təndir çörəyi
Lavaş
Fətir
Nazik
Qalın
Kətə
Mayasız çörək cır çörək
Bəyim çörəyi
Qoz çörəyi və s.
Dünyanın ən qiymətli çörəyi İspaniyada “Qızıl kəpəkli çörəkdir.
Çörək dünyada ən geniş yayılmış qida sayılır.
Müxtəlif ölkələrdə yerli xalqlar özlərinin milli çörək növlərini bişirirlər.
Bazeama - Türkiyə
Pissa - İtalya
Ağ çörək: Süfrəmizdə geniş yer alan və ağ buğda unundan bişirilən çörəkdir. Buğda ununun mayalanması ilə bişirilən ağ çörəyin digər çörəklərdən əsas fərqi, istehsalında rəfinə edilmiş buğda ununun istifadə olunmasıdır. Taxıl məhsulları rəfinə edildikcə tərkibindəki lif və vitaminlər azalır. Ağ çörəyin qlisemik indeksi digər çörəklərinkinə nisbətən daha yüksək olduğu üçün,qan şəkərini daha sürətlə yüksəldir və daha sürətlə aşağı salır. (Qlisemik indeksi nədir? Qlisemik indeks, qida şəkərinin qan dövranına daxil olma sürətidir) Həmçinin, digər çörək növlərinə görə daha qısa müddət toxluq təmin etdiyi bilinir. Digər çörək növlərinə görə daha az seçilməsi sağlamlıq baxımından daha yaxşı olar.
Комментариев нет:
Отправить комментарий